Terug naar BUZ-Nieuws & Informatie

Belangrijkste (wets)veranderingen in 2024!

Een nieuw jaar, nieuw kansen, maar dit jaar ook weer een aantal nieuwe wetsveranderingen. De meeste hebben waarschijnlijk geen invloed op jou, maar de nieuwe wetten die dat wel hebben, zijn hieronder op een rijtje gezet. Wordt het een stuk makkelijker van.

 

Pensioen opbouwen vanaf 18

In 2023 bouwde je pas pensioen op vanaf 21. Dat is dus veranderd naar 3 jaar eerder. Merk je hier wat van in je portemonnee ? Nee! Voor de jongeren onder ons die nu de arbeidsmarkt op gaan is het eigenlijk alleen maar positief. Aangezien deze mensen nu 3 jaar langer pensioen op bouwen.

Sinds 1 juli 2023 is de wachttijd van acht weken al afgeschaft. Voorheen was het dus zo dat je pas pensioen opbouwde wanneer je ergens 8 weken werkte. Dat is dus sinds 1 juli 2023 vanaf dag 1.

Onbelaste reiskosten verhoogd

Vanaf 1 januari is de onbelaste reiskosten verhoogd naar 0,23 cent per kilometer. In 2023 was dit nog 0,21 cent. Krijg je meer dan 0,23 cent per kilometer? Dat wordt als loon gezien en daar moet dus loonheffingskosten over betaald worden.

Invoering minimuloon vanaf 1 januari 2024

Er is ook een wijziging van het minimumloon en minimumvakantiebijslag. Het minimuloon van werknemers die 21 jaar en ouder zijn staat vanaf 1 januari 2024 vast. Werknemers die jonger zijn dan 21 hebben vanaf 1 januari een vast minimum uurloon. Het minimuloon wordt gebaseerd op een werkweek van 36 uur.

Meer weten over het minimumloon? Kijk dan even hier op de site van rijksoverheid.